Wonen in de sfeer van de Hollandse Waterlinie

Ruige forten en fiere vestingsteden, strategisch verspreid over een waterrijk en groen landschap. Dat is de Nieuwe Hollandse Waterlinie: een gebied met een rijke historie die nog goed voelbaar is. Hoog Dalem verrijst midden in dit bijzondere gebied. De nieuwe woonwijk ademt de sfeer van haar oude omgeving. Geniet u straks iedere dag van dit unieke landschap?

Water als bescherming

Om het westen van Nederland te beschermen tegen de vijand werd tussen 1815 en 1885 de Nieuwe Hollandse Waterlinie aangelegd. Dankzij een systeem van dijken, gemalen en sluizen kon een strook ruig, onbebouwd land van wel vijf kilometer breed en 85 kilometer lang (van het Gooi tot aan de Biesbosch!) binnen enkele dagen onder water worden gezet. Dit belette de vijand door het gebied te trekken.

De linie werd bewaakt door maar liefst vijftig forten en vijf omwalde vestingssteden: Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem. Deze bolwerken werden bemand door soldaten, altijd paraat.

  • Gorinchem
  • Gorinchem
  • Gorinchem
  • Gorinchem
  • Gorinchem
  • Gorinchem
  • Gorinchem
  • Gorinchem
  • Gorinchem

Unieke sfeer blijft behouden

De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft nooit een vijand hoeven tegenhouden. De vestingssteden kregen in de loop der tijd nieuwe verdedigingsringen maar ook andere stadsuitbreidingen. En op en rond de forten groeiden geleidelijk aan steeds meer bomen en struiken. Inmiddels zijn de soldaten verdwenen, maar de unieke sfeer van forten en vestingssteden in een uitgestrekt, waterrijk landschap resteert. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is zelfs kandidaat voor de Unesco Werelderfgoedlijst!

Kleinschalige buurtjes omringd door water en groen

De verschillende deelgebieden in Hoog Dalem zijn allemaal geïnspireerd op elementen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Woon je in Hoog Dalem, dan woon je temidden van groen en water. In de omgeving, die je vanuit huis perfect op de fiets, met een bootje of wandelend kunt verkennen, maar ook in de wijk zelf. Kleinschalige buurtjes en appartementengebouwen liggen als de ruige forten en fiere vestingsteden van vroeger veilig in het blauwgroene landschap.

Water als bescherming

Belangstelling?

Schrijf u nu in en we houden u op de hoogte!

Schrijf u in »

Robuuste huizen, een fort als winkelcentrum

Ook in de architectuur komt de sfeer van de Nieuwe Hollandse Waterlinie terug. De woningen zijn robuust en stoer. Je dagelijkse boodschappen doe je zelfs op een modern fort, want het winkelcentrum met de voorzieningen wordt helemaal in de stijl van een oud fort gebouwd. Zo is wonen in Hoog Dalem wonen in de sfeer van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Contact

 

Jesper van Veen

Jesper van Veen

Koster Makelaardij

Bel mij direct
0183-630030E-mail mij direct
Stefan Schreuder

Stefan Schreuder

Van der Brugge makelaardij

Bel mij direct
0183–635011E-mail mij direct